Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Početak projekta EXPLORE(R) – Narativi prošlosti 01.05.2021.

Najavljujemo početak novog projekta EXPLORE(R)- Narativi prošlosti financiranog od Zaklade EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft), koji se kao logički nastavak projekta Židovski Osijek bavi temama propitivanja prošlosti i sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma za vrijeme trajanja ratne Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945) istražujući i analizirajući mehanizme razvoja totalitarnih ideologija, retorike i govora mržnje nekada i danas. U današnje vrijeme čini se nemoguće ponavljanje sličnog scenarija i stvaranje nove totalitarne države, no trend porasta nacionalizama u europskim politikama, koji se istovremeno događa i u Hrvatskoj, poziva na oprez, na analizu nevidljivih granica prelaska demokratskih društva u ona opresivna. Stoga je važno uočiti i prepoznati mehanizme koji vode stvaranju totalitarnog društva i pružiti mladima odgovarajuću edukaciju kako bi se spriječilo ponavljanje prošlosti.

Projektom ćemo, u suradnji s partnerima Kulturnim centrom Osijek i Udrugom Generator, organizirati edukacijske module za učenike srednjih škola i studente: radionice kritičkog mišljenja, analizu i istraživanja lokalne povijesti, metodologiju proučavanja osobnih narativa žrtava opresije. Organizirat ćemo studijske posjete povijesnim lokalitetima i Tjedan kreativnih radionica u kojima će se mladi imati prilike umjetnički izraziti i podijeliti kroz multiplicirajuće izložbe stečene vještine i znanja za kritičko propitivanje i analizu prošlosti nacionalsocijalizma kao i građansku odgovornost prema multietničkoj zajednici u kojoj žive.

Projekt je financiran od Zaklade EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft) u vrijednosti od 55.434,00 EUR, u trajanju od 1.5. 2021. do 31. 8. 2022. godine.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.