Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Predsjednik Josipović razgovarao o projektu Nove škole u Vukovaru (HINA) 12.09.2012.

U povodu inicijative za osnivanje Nove škole u Vukovaru u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vukovarskim školama i vrtićima predsjednik Ivo Josipović izjavio je nakon razgovora s izaslanstvom predlagatelja da je inicijativu poduprlo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako ju poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo.
Predsjednik je razgovarao s predstavnicima osječkog Nansen dijalog centra i norveškog projekta Nansen Humanistic Academy, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem te predstavnicima grada Vukovara i Zajedničkog vijeća općina.

Nakon razgovora predsjednik Josipović izjavio je kako su razgovarali o “vrijednoj, ali malo zapuštenoj inicijativi” potaknutoj od Nansen instituta, no prihvaćenoj u Hrvatskoj da se u Vukovaru, a možda i drugdje osnuje tzv. Nova škola koju bi ravnopravno zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti. Škola bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu. Raspravljali smo o tome u kojoj je fazi ta inicijativa sada, gdje je stala i želimo li ju, rekao je predsjednik.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je da najveću odgovornost za razvoj svakog društva i odgoj djece imaju odrasli, a da se u ovom konkretnom slučaju radi o obitelji i školi. U Zakonu o odgoju i obrazovanju propisano je da je upravo kad je riječ o djeci cilj odgajati i obrazovati za multikulturalno društvo, podsjetio je ministar. Upravo je to i cilj ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju gdje se projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske.

I prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole zaslužuje apsolutno podršku i uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekujemo da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu, rekao je ministar Jovanović.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac naglasio je kako je važno da se svi uključe u taj proces da nastava bude inkluzivna, da naučimo što više jedni o drugima i toliko ćemo biti bogatiji. Također, dodao je, i da se to najprije provede u Vukovaru koji je bio poprište rata, ali gdje smo bili spremni na dijalog i razumno rješavanje pitanja koja su dijelila Srbe i Hrvate, kao i u drugim krajevima Hrvatske.

Dvadeset i jedna godina nakon rata i 14 godina mirne reintegracije života u miru i toleranciji u Vukovaru su dostatno jamstvo i temelj da pokušamo učiniti novi iskorak za našu djecu i bolje sutra u Vukovaru, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Siguran sam da se krećemo prema kvalitetnoj promjeni koja će omogućiti djeci da žive kao prije rata, dodao je.

Direktor norveškog projekta Nansen Humanistic Academy Steinar Bryn istaknuo je kako pitanje integracije u školama nije samo goruće pitanje Vukovara i Hrvatske nego šire europsko pitanje. Pronađemo li u Vukovaru rješenje kako razviti integrirano obrazovanje, bit će to snažan signal ostatku Europe, jer će Vukovar od simbola rata i tragedije postati slikom nade i integracije, poručio je.

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad izrazio je zadovoljstvo i optimizam time što su danas razgovarali o mogućnosti stvaranja alternativne škole u Vukovaru koju podržava i koja nije važna samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu te da je zadovoljan s političkim porukama predsjednika Josipovića i ministra Jovanovića.

IZVOR: www.predsjednik.hr

OSIJEK to GOO

Potpisan je sporazum s Gradom Osijekom koji će od iduće školske godine u svojim školama također provoditi riječki program Građanskog odgoja i obrazovanja. Sporazum su u ime dvaju gradova potpisali... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.