Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Studijsko putovanje partnera na projektu DANUrB+ (Mađarska, Slovačka i Austrija) 22.10.2021.

Sastanak partnera DANUrB+ održan je u 3 države – Mađarska, Slovačka i Austrija između 10. i 15. listopada 2021. godine. Okupio je više od 50 projektnih partnera i dionika iz 6 zemalja – Mađarske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske i Slovačke.

Prvog dana DANUrB+ tim je krenuo iz Budimpešte i putovao slovačkim krajolikom uz Dunav i krenuo prema Sturovu / Esztergomu, posjećujući različite primjere dobre prakse iz regije. U dobrom raspoloženju i unatoč kišnom vremenu u Komarnu, sudionici su učili o gradu, njegovoj šarmantnoj arhitekturi i sjajnim inicijativama. Tim je posjetio staru parnu crpnu stanicu i stare parne strojeve u Kameničnoj. Posjet je nastavljen do mlina u Kolárovu koji se nalazi u prekrasnom parku te je u prekrasnom skladu s prirodom. Tajne domaćeg vinarstva grupa je otkrila kada je posjetila vinariju Chateau Ruban i imala priliku kušati najfiniji izbor domaćih vina.

Sljedeći dan, 11. listopada 2021., bio je datum za pamćenje za cijelu DANUrB+ inicijativu! Danurb međunarodna organizacija (DIA) osnovana je u Esztergomu, u Mađarskoj, tijekom prve DANUrB + međunarodne konferencije pod nazivom “Saving Values”. Međunarodni projekt pretvoren je u održiv i aktivan format suradnje. Jedna od svrha organizacije je koordinacija kulturnih inicijativa uz rijeku Dunav i izrada certifikacijske oznake za mjesta uz Dunav (Danube Urban Brand). Kasnije su partneri posjetili nekoliko dobrih praksi u regiji – seosku kuću u Salki (Slovačka), gdje se razmjenjuju i čuvaju lokalne kulturne znamenitosti, te vodotoranj u Szobu (Mađarska).

Putovanje je nastavljeno sljedeći dan posjetom hidroelektrani Gabčikovo na rijeci Dunav. Puštena je u rad 1992. godine i najveća je slovačka hidroelektrana po proizvodnji električne energije. Još jedna dobra praksa i zanimljiva inicijativa pokazana je u mjestu Zàlesie Korzo. Kao smetlište u prošlosti, područje je pretvoreno u eko stazu i rekreacijsko područje uz rijeku.

Nakon ovih primjera kulturne baštine, partneri su imali nekoliko radionica u Bratislavi, čiji je domaćin bilo Sveučilište u Bratislavi, Fakultet za arhitekturu i dizajn. U fokusu sastanka bile su razvoj mreže dionika te razvoj lokalnih akcijskih planova za učinkovitu valorizaciju baštine, kao i mogućnosti stvaranja održivih regija umrežavanjem projekata i dionika s naglaskom na DANUrB oznaku kvalitete i među projektnu suradnju.

Četvrti dan bio je posvećen drugim važnim temama i radionicama, uključujući i pregled postignuća projekta u prvoj godini. Radeći u sekcijama, partneri su razgovarali o projektnim zadacima, s naglaskom na Dunavski Atlas, školske programe, međunarodne i regionalne konferencije, učinkovito uključivanje dionika itd. Tijekom pregleda postignuća projekta u prvoj godini svi partneri su predstavili aktivnosti, kao i pregled svih projektnih rezultata. Aktivnosti se odvijaju prema planu, unatoč ograničenjima vezanim uz COVID-19 za putovanja i osobne susrete.

Studijsko putovanje u Austriju obilježilo je dnevni raspored u iduća dva dana. Partneri su posjetili Eisenstadt, grad srednje veličine i njegovu baštinu, s glavnom atrakcijom palače Esterhazy, koja danas služi kao mjesto za niz kulturnih događanja, uključujući koncerte i opere poznatog Haydn festivala.

Ostale lokacije bile su Dom St. Martin, Burgenland Landesgalerie i Haydnova kuća. Rust je mali srednjovjekovni grad s tržnicom, Rathausom ili gradskom vijećnicom na popločenom glavnom trgu, prostranim vinogradima. Glavna atrakcija Purbacha am Neusiedlera je 50 slikovitih podruma iz sredine 19. stoljeća, koji čine vinsku ulicu (Kellergasse ). Hainburg je utvrđen zidinama, koje su među najstarijim i najbolje očuvanim u cijeloj Europi, s najvećim gradskim vratima iz 13. stoljeća. Tu je i stara tvornica duhana preuređena u kulturni centar i hotel. Palača Schloss Hof baština je Dunavske monarhije, posjeduje jedinstvenu umjetničku cjelinu, koja se sastoji od zgrade dvorca, vrtova i velike farme.

Posljednja stanica putovanja bila je Petronell Carnuntum, baština koja datira od vremena Rimskog Carstva, važan dio Limes Romanua. Antika ponovno oživljava u rimskoj gradskoj četvrti s rekonstruiranim antičkim zgradama, kao i u amfiteatrima i muzeju Carnuntum, gradskoj riznici.

Sjajna iskustva uz Dunav ne bi se dogodila bez angažmana lokalnih domaćina i dionika te organizatora cijelog događaja – Sveučilišta tehnologije i ekonomije iz Budimpešte i Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi.

Izvor fotografija:interreg-danube.eu

Međunarodni susret DANURB+ projekta

KULTURNE RUTE, POSJETE ZNAMENITOSTIMA I GRADSKE ŠETNJE OBOGATITI ĆE MEĐUNARODNI SUSRET DANURB+ PROJEKTA Međunarodni sastanak partnera DANUrB+ u Somboru u Srbiji održat će se 15. – 17. lipnja... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.