NDC Osijek » Novosti » Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?”

Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?”

24.04.2014.

Dokumentarni film „Oš me pozdravit u busu?“ je nastao kao rezultat radionica u okviru kojih su srednjoškolci različitih nacionalnosti s područja istočne Hrvatske istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u posljeratnim, multietničkim, još uvijek podijeljenim zajednicama.

Učenici srednjih škola Vukovara i Belog Manastira su uz vodstvo mentora zajednički radili na svim fazama nastajanja filma u kojem su istražili osobne i obiteljske povijesti kroz razgovor sa članovima svojih obitelj o životu prije i za vrijeme rata.

Priče 13 srednjoškolaca predstavljaju presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je znatno oblikovao njihove stavove jednih prema drugima, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Projekt je imao cilj osvjestiti unutarnje mehanizme i otpore uzrokovane sredinom i naslijeđem te otvoriti prostor za dijalog i osnažiti ih i potaknuti na djelovanje.

Film tako završava prikazom vizije njihove budućnosti te nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Iako u filmu to nije vidljivo on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no kontinuiranim radom na ovom projektu mladi istočne Hrvatske, pokazali su kako je dijalog među pripadnicima različitih nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.

Nakon projekcije u interaktivnom razgovoru s publikom o procesu snimanja i istraživanja govoriti će sami sudionici radionica, te mentori filma; redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević (Fade In), snimatelj i montažer Lovro Čepelak (Fade In).

Film je nastao u sklopu projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ koji provodi Nansen dijalog centar Osijek u partnerstvu sa nezavisnom produkcijom Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti.

Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR), Ureda za udruge vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Oš’ me pozdravit u busu? zagrebačka premijera from FADE IN on Vimeo.

  Publikacije

  KDBZprirucnikIOKOPprirucnik

  Pratite nas na Facebooku

 • Učenici III gimnazije sa svojim mentorima Karlom Kobašem i Vedranom Ristićem predstavili su projekt Osijek, grad susreta kultura na ovogodišnjoj Zemlji bez granica

  #osijekgradsusretakultura #zemljabezgranica #breza
  ... See MoreSee Less

  ,,Moj grad živi!'' je film koji je nastao u okviru projekta ,,Osijek - grad susreta kultura'', a koji su snimili učenici III.gimnazije u Osijeku pod mentorstvom profesora Kobaša i Ristića. Klikom na link pogledajte film i pročitajte više o iskustvima iz provedbe projekta.Pred vama je film ,,Moj grad živi!'' koji je jedan od konačnih proizvoda projekta ,,Osijek - grad susreta kultura''. Riječ je o radu učenika naše škole pod m... ... See MoreSee Less

  6 months ago

  Nansen Dialogue Centre, Croatia/Nansen dijalog centar, Hrvatska

  GEAR - Global Education for Human Rights, Inclusion and Interculturalism
  Exchanging good practices of school civic and intercultural education projects in support of social solidarity and inclusion.
  We have spent some time in Osijek with elementary schools from Slovenia, Macedonia and Croatia.

  #Osijek #GEAR #ErasmusPlus Nansen Dialogue Centre Croatia Nansen Dialogue Center Skopje
  ... See MoreSee Less

  6 months ago

  Nansen Dialogue Centre, Croatia/Nansen dijalog centar, Hrvatska

  Upravo održano predstavljanje Platforme Organizacija Civilnog Društva Osječko-baranjske županije "MOTUS"

  Vrijeme pred nama i društveni trendovi koji upućuju na potrebu daljnje demokratizacije društva, veće inkluzije i integracije isključenih i marginaliziranih skupina u društvu, suvremenog obrazovanja, inovativnosti i izrazito brze reakcije na promjene u okruženju, zahtijevati će snažan angažman civilnog društva.

  Volonterski Centar Osijek Udruga Breza Udruga Dokkica Zaklada Slagalica Zeleni Osijek Udruga Udruga "Zvono" PRONI Centar za socijalno podučavanje Nansen Dialogue Centre Croatia Projekt građanske demokratske inicijative Centar za poduzetništvo Osijek

  Ova lokalna platforma omogućiti će razmjenu ideja i iskustava, povezivanje i nova partnerstva između svojih članica te nove oblike suradnje s jedinicama lokalne uprave i regionalne samouprave, ustanovama, poslovnim sektorom i akademskom zajednicom
  ... See MoreSee Less

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne
podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Copyright © 2018 Nansen dijalog centar Osijek, All rights reserved.