NDC Osijek » Novosti » Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?”

Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?”

24.04.2014.

Dokumentarni film „Oš me pozdravit u busu?“ je nastao kao rezultat radionica u okviru kojih su srednjoškolci različitih nacionalnosti s područja istočne Hrvatske istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u posljeratnim, multietničkim, još uvijek podijeljenim zajednicama.

Učenici srednjih škola Vukovara i Belog Manastira su uz vodstvo mentora zajednički radili na svim fazama nastajanja filma u kojem su istražili osobne i obiteljske povijesti kroz razgovor sa članovima svojih obitelj o životu prije i za vrijeme rata.

Priče 13 srednjoškolaca predstavljaju presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je znatno oblikovao njihove stavove jednih prema drugima, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Projekt je imao cilj osvjestiti unutarnje mehanizme i otpore uzrokovane sredinom i naslijeđem te otvoriti prostor za dijalog i osnažiti ih i potaknuti na djelovanje.

Film tako završava prikazom vizije njihove budućnosti te nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Iako u filmu to nije vidljivo on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no kontinuiranim radom na ovom projektu mladi istočne Hrvatske, pokazali su kako je dijalog među pripadnicima različitih nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.

Nakon projekcije u interaktivnom razgovoru s publikom o procesu snimanja i istraživanja govoriti će sami sudionici radionica, te mentori filma; redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević (Fade In), snimatelj i montažer Lovro Čepelak (Fade In).

Film je nastao u sklopu projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ koji provodi Nansen dijalog centar Osijek u partnerstvu sa nezavisnom produkcijom Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti.

Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR), Ureda za udruge vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Oš’ me pozdravit u busu? zagrebačka premijera from FADE IN on Vimeo.

  Publikacije

  KDBZprirucnikIOKOPprirucnik

  Pratite nas na Facebooku

 • Početkom školske godine započela je i provedba projekta „Osijek - grad susreta kultura“ koji se provodi u suradnji s 8 osnovnih i srednjih škola te Gradskom knjižnicom Osijek i Muzejom Slavonije iz Osijeka. Ciljevi su projekta učenje i istraživanje multikulturnosti grada te promocija kulturne raznolikosti kao zajedničke vrijednosti i bogatstva. U sklopu projekta održan je trodnevni seminar za nastavnike u Ogulinu gdje se radilo na pripremi za razvoj i jačanje interkulturnih kompetencija kod učenika koje će se provoditi u izvannastavnim sadržajima na interaktivan i kreativan način. ... See MoreSee Less

  Vidimo se sutra! ... See MoreSee Less

  Osijek: Hrvatska mora bolje! - mirno okupljanje

  lipanj 1, 2017, 5:00pm - lipanj 1, 2017, 12:00pm

  Pozivamo sve zainteresirane građanke i građane da nam se pridruže na mirnom okupljanju kako bismo poslali poruku obrazovnim i državnim vlastima što mislimo o procesu obrazovne reforme u Hrvatskoj...

  U Ljubljani je 6. ožujka održan prvi partnerski sastanak u okviru projekta GEAR - Global Education and Active Response for the Protection of Human Rights, Inclusion and Democratic Values in Intercultural Societies, cilj kojega je doprinijeti interkulturnom razumijevanju kroz suradnju organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, nastavnika i učenika te potaknuti razmjenu i unapređenje postojećih praksa globalnog, građanskog i interkulturnog poučavanja među školama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini. Opći cilj projekta je prevencija radikalizacije i promicanje demokratskih vrijednosti, temeljnih prava, interkulturnog razumijevanja i aktivnog građanstva. Projekt je financiran od strane Erasmus + programa Europske unije. Projektni partneri su: GONG, Nansen dijalog centar Osijek, Osnovna škola Siniše Glavaševića Vukovar, Osnovna škola Dalj, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Mirovni inštitut iz Ljubljane, GSI ITALIA, Fundación Educativa y Asistencial Cives, Madrid; Nansen dijalog centar Skopje, Osnovna škola Liria, Tetovo i Srednja strukovna škola Gostivar. ... See MoreSee Less

  Bilo nam je lijepo s Bobom :) Za sve vas koji niste stigli na otvorenje izložbe, radove možete pogledati u prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (American corner) do 25.veljače. ... See MoreSee Less

  Pogledajte kako je bilo danas na otvorenju Izložbe ilustracija Dobrosava Boba Živkovića - "Osijek ,grad susreta kulture". Svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu do 25. veljače u prostoru ACOS...

Copyright © 2017 Nansen dijalog centar Osijek, All rights reserved.