Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?” 24.04.2014.

Dokumentarni film „Oš me pozdravit u busu?“ je nastao kao rezultat radionica u okviru kojih su srednjoškolci različitih nacionalnosti s područja istočne Hrvatske istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u posljeratnim, multietničkim, još uvijek podijeljenim zajednicama.

Učenici srednjih škola Vukovara i Belog Manastira su uz vodstvo mentora zajednički radili na svim fazama nastajanja filma u kojem su istražili osobne i obiteljske povijesti kroz razgovor sa članovima svojih obitelj o životu prije i za vrijeme rata.

Priče 13 srednjoškolaca predstavljaju presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je znatno oblikovao njihove stavove jednih prema drugima, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Projekt je imao cilj osvjestiti unutarnje mehanizme i otpore uzrokovane sredinom i naslijeđem te otvoriti prostor za dijalog i osnažiti ih i potaknuti na djelovanje.

Film tako završava prikazom vizije njihove budućnosti te nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Iako u filmu to nije vidljivo on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no kontinuiranim radom na ovom projektu mladi istočne Hrvatske, pokazali su kako je dijalog među pripadnicima različitih nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.

Nakon projekcije u interaktivnom razgovoru s publikom o procesu snimanja i istraživanja govoriti će sami sudionici radionica, te mentori filma; redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević (Fade In), snimatelj i montažer Lovro Čepelak (Fade In).

Film je nastao u sklopu projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ koji provodi Nansen dijalog centar Osijek u partnerstvu sa nezavisnom produkcijom Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti.

Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR), Ureda za udruge vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Oš’ me pozdravit u busu? zagrebačka premijera from FADE IN on Vimeo.

Pronađena Neet – sumirani rezultati projekta

Projekt “Pronađena Neet” bliži se svom završetku. Tijekom projekta proveli smo brojne aktivnosti i ostvarili mnoge važne rezultate. Posebno smo sretni što smo pomogli grupi vrijednih,... 

Sudjelovali smo na treningu Star of Europe

Sudjelovali smo na treningu Star of Europe, koji je organizirala Finska Nacionalna Agencija za Erasmus programe u centru za mlade Metsakartano (www.metsakartano.com) u Rautavaari, malom naselju od samo... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.