Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Dokumentarni film – “Oš’ me pozdravit u busu?” 24.04.2014.

Dokumentarni film „Oš me pozdravit u busu?“ je nastao kao rezultat radionica u okviru kojih su srednjoškolci različitih nacionalnosti s područja istočne Hrvatske istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u posljeratnim, multietničkim, još uvijek podijeljenim zajednicama.

Učenici srednjih škola Vukovara i Belog Manastira su uz vodstvo mentora zajednički radili na svim fazama nastajanja filma u kojem su istražili osobne i obiteljske povijesti kroz razgovor sa članovima svojih obitelj o životu prije i za vrijeme rata.

Priče 13 srednjoškolaca predstavljaju presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je znatno oblikovao njihove stavove jednih prema drugima, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Projekt je imao cilj osvjestiti unutarnje mehanizme i otpore uzrokovane sredinom i naslijeđem te otvoriti prostor za dijalog i osnažiti ih i potaknuti na djelovanje.

Film tako završava prikazom vizije njihove budućnosti te nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Iako u filmu to nije vidljivo on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no kontinuiranim radom na ovom projektu mladi istočne Hrvatske, pokazali su kako je dijalog među pripadnicima različitih nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.

Nakon projekcije u interaktivnom razgovoru s publikom o procesu snimanja i istraživanja govoriti će sami sudionici radionica, te mentori filma; redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević (Fade In), snimatelj i montažer Lovro Čepelak (Fade In).

Film je nastao u sklopu projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ koji provodi Nansen dijalog centar Osijek u partnerstvu sa nezavisnom produkcijom Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti.

Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR), Ureda za udruge vlade RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Oš’ me pozdravit u busu? zagrebačka premijera from FADE IN on Vimeo.

Trening za mlade AMBASADORI SOLIDARNOSTI

Trening za mlade AMBASADORI SOLIDARNOSTI – Stvaranje inkluzivnog interkulturalnog društva kroz globalno građansko obrazovanje održan je na Krku od 29. rujna do 1. listopada,  s ciljem međusobnog... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.