NDC Osijek » Novosti » Predsjednik Josipović razgovarao o projektu Nove škole u Vukovaru (HINA)

Predsjednik Josipović razgovarao o projektu Nove škole u Vukovaru (HINA)

12.09.2012.

U povodu inicijative za osnivanje Nove škole u Vukovaru u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vukovarskim školama i vrtićima predsjednik Ivo Josipović izjavio je nakon razgovora s izaslanstvom predlagatelja da je inicijativu poduprlo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako ju poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo.
Predsjednik je razgovarao s predstavnicima osječkog Nansen dijalog centra i norveškog projekta Nansen Humanistic Academy, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem te predstavnicima grada Vukovara i Zajedničkog vijeća općina.

Nakon razgovora predsjednik Josipović izjavio je kako su razgovarali o “vrijednoj, ali malo zapuštenoj inicijativi” potaknutoj od Nansen instituta, no prihvaćenoj u Hrvatskoj da se u Vukovaru, a možda i drugdje osnuje tzv. Nova škola koju bi ravnopravno zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti. Škola bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu. Raspravljali smo o tome u kojoj je fazi ta inicijativa sada, gdje je stala i želimo li ju, rekao je predsjednik.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je da najveću odgovornost za razvoj svakog društva i odgoj djece imaju odrasli, a da se u ovom konkretnom slučaju radi o obitelji i školi. U Zakonu o odgoju i obrazovanju propisano je da je upravo kad je riječ o djeci cilj odgajati i obrazovati za multikulturalno društvo, podsjetio je ministar. Upravo je to i cilj ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju gdje se projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske.

I prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole zaslužuje apsolutno podršku i uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekujemo da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu, rekao je ministar Jovanović.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac naglasio je kako je važno da se svi uključe u taj proces da nastava bude inkluzivna, da naučimo što više jedni o drugima i toliko ćemo biti bogatiji. Također, dodao je, i da se to najprije provede u Vukovaru koji je bio poprište rata, ali gdje smo bili spremni na dijalog i razumno rješavanje pitanja koja su dijelila Srbe i Hrvate, kao i u drugim krajevima Hrvatske.

Dvadeset i jedna godina nakon rata i 14 godina mirne reintegracije života u miru i toleranciji u Vukovaru su dostatno jamstvo i temelj da pokušamo učiniti novi iskorak za našu djecu i bolje sutra u Vukovaru, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Siguran sam da se krećemo prema kvalitetnoj promjeni koja će omogućiti djeci da žive kao prije rata, dodao je.

Direktor norveškog projekta Nansen Humanistic Academy Steinar Bryn istaknuo je kako pitanje integracije u školama nije samo goruće pitanje Vukovara i Hrvatske nego šire europsko pitanje. Pronađemo li u Vukovaru rješenje kako razviti integrirano obrazovanje, bit će to snažan signal ostatku Europe, jer će Vukovar od simbola rata i tragedije postati slikom nade i integracije, poručio je.

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad izrazio je zadovoljstvo i optimizam time što su danas razgovarali o mogućnosti stvaranja alternativne škole u Vukovaru koju podržava i koja nije važna samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu te da je zadovoljan s političkim porukama predsjednika Josipovića i ministra Jovanovića.

IZVOR: www.predsjednik.hr

  Publikacije

  KDBZprirucnikIOKOPprirucnik

  Pratite nas na Facebooku

 • Učenici III gimnazije sa svojim mentorima Karlom Kobašem i Vedranom Ristićem predstavili su projekt Osijek, grad susreta kultura na ovogodišnjoj Zemlji bez granica

  #osijekgradsusretakultura #zemljabezgranica #breza
  ... See MoreSee Less

  ,,Moj grad živi!'' je film koji je nastao u okviru projekta ,,Osijek - grad susreta kultura'', a koji su snimili učenici III.gimnazije u Osijeku pod mentorstvom profesora Kobaša i Ristića. Klikom na link pogledajte film i pročitajte više o iskustvima iz provedbe projekta.Pred vama je film ,,Moj grad živi!'' koji je jedan od konačnih proizvoda projekta ,,Osijek - grad susreta kultura''. Riječ je o radu učenika naše škole pod m... ... See MoreSee Less

  6 months ago

  Nansen Dialogue Centre, Croatia/Nansen dijalog centar, Hrvatska

  GEAR - Global Education for Human Rights, Inclusion and Interculturalism
  Exchanging good practices of school civic and intercultural education projects in support of social solidarity and inclusion.
  We have spent some time in Osijek with elementary schools from Slovenia, Macedonia and Croatia.

  #Osijek #GEAR #ErasmusPlus Nansen Dialogue Centre Croatia Nansen Dialogue Center Skopje
  ... See MoreSee Less

  6 months ago

  Nansen Dialogue Centre, Croatia/Nansen dijalog centar, Hrvatska

  Upravo održano predstavljanje Platforme Organizacija Civilnog Društva Osječko-baranjske županije "MOTUS"

  Vrijeme pred nama i društveni trendovi koji upućuju na potrebu daljnje demokratizacije društva, veće inkluzije i integracije isključenih i marginaliziranih skupina u društvu, suvremenog obrazovanja, inovativnosti i izrazito brze reakcije na promjene u okruženju, zahtijevati će snažan angažman civilnog društva.

  Volonterski Centar Osijek Udruga Breza Udruga Dokkica Zaklada Slagalica Zeleni Osijek Udruga Udruga "Zvono" PRONI Centar za socijalno podučavanje Nansen Dialogue Centre Croatia Projekt građanske demokratske inicijative Centar za poduzetništvo Osijek

  Ova lokalna platforma omogućiti će razmjenu ideja i iskustava, povezivanje i nova partnerstva između svojih članica te nove oblike suradnje s jedinicama lokalne uprave i regionalne samouprave, ustanovama, poslovnim sektorom i akademskom zajednicom
  ... See MoreSee Less

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne
podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Copyright © 2018 Nansen dijalog centar Osijek, All rights reserved.