Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

APEL za borbu protiv nasilja nad ženama 27.09.2023.

Mi niže potpisani predstavnici organizacija civilnog društva, ovim putem želimo javno reagirati i izraziti tugu i zabrinutost koju osjećamo nakon ubojstva mlade osječke studentice brutalno ubijene od strane policijskog službenika.

Prije svega izražavamo duboko suosjećanje sa Mihaelinom obitelji i njihovim gubitkom.

Ovo ubojstvo i sve što je nakon toga uslijedilo otvorilo je puno neodgovorenih pitanja i uvelo nas u spiralu nepovjerenja i nesigurnosti u temelje zaštite i podrške u zajednici.

Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti.

Apeliramo na nadležne institucije da hitno provedu sve potrebne radnje i transparentno izvijeste javnost o utvrđenim činjenicama, o odgovornosti u sustavu za pogrešnu kvalifikaciju težine zločina kao i za moguće propuste u procjeni sposobnosti za obavljanje policijske službe.

U konkretnom slučaju ukazujemo na propuste koji su učinjeni prilikom iznošenja činjenica u javnost o samom događaju vezano uz iznošenje blaže kvalifikacije ovog strašnog djela, što najoštrije osuđujemo. Posebno što je navedeno upućeno od strane Policije koja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji pruža zaštitu i potporu žrtvi, učinkovito otkriva počinitelja, prikuplja dokaze i procesuira počinitelja. Važnu ulogu u komunikaciji ovog slučaja imaju i mediji na koje apeliramo da izvještavaju objektivno, oprezno i solidarno sa žrtvom i njezinim najbližim okruženjem.

Borba protiv nasilja nad ženama važna je i na lokalnoj razni. Pozivamo Grad Osijek da otvori proces suočavanja s ovim problemom na lokalnoj razini i kreiranja lokalne politike za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama te stojimo na raspolaganju za suradnju u tom procesu. Grad Osijek ima odgovornost osigurati sigurno okruženje za sve svoje građanke i građane, te aktivno sudjelovati u stvaranju rodno ravnopravne zajednice. Izazovi nasilja nad ženama ne smiju se zanemarivati i moraju se rješavati na svim razinama društva. Lokalna politika za rodnu ravnopravnost može pružiti konkretne smjernice i mjere kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, podržalo žrtve te senzibiliziralo građane i građanke o ovom važnom pitanju.

Prema priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ove godine nastavlja se eskalacija ubojstava žena od strane bliskih osoba. Prema statističkim podacima koje Pravobraniteljica vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“, ovo je 8 slučaj femicida.

Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitamo poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama.

Pitamo se da li se na ovaj način šalje jasna poruka žrtvama nasilja da prijavljuju nasilje ili ih se zapravo odvraća od toga? Mišljenja smo da se radi o potonjem i da je nužno pružiti žurnu pomoć žrtvama počinjenog nasilja i ohrabriti ih za prijavljivanje nasilja i to prije nego ono eskalira i pređe u sferu kaznenog zakonodavstva. Žrtve nasilja za pomoć se mogu obratiti na telefonsku liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na besplatne broj telefona 116 006 kao i na kontakte organizacija civilnog društva koje se na području pojedine policijske uprave bave podrškom i zaštitom žrtava, te pružanjem primarne pravne pomoći, nadležnoj policijskoj upravi, zavodu za socijalnu skrb.

Borba protiv nasilja zahtjeva kontinuiran rad na sustavnoj prevenciji nasilja i edukaciji i senzibilizaciji službenika/ca nadležnih državnih tijela i organizacija na svim razinama.

Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane na podršku borbi protiv nasilja nad ženama na lokalnoj razini.

Potpisnice:

KDBZ je dobio oznaku kvalitete “SKOCKANO”

Predmet Kulturna i duhovna baština zavičaja (KDBZ) omogućuje djeci koja žive u multikulturalnoj i multietničkoj zajednici cjelovitije učenje o svome zavičaju, o kulturi i običajima naroda koji... 

Pronađena Neet – sumirani rezultati projekta

Projekt “Pronađena Neet” bliži se svom završetku. Tijekom projekta proveli smo brojne aktivnosti i ostvarili mnoge važne rezultate. Posebno smo sretni što smo pomogli grupi vrijednih,... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.