Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Održane edukativne aktivnosti za nastavnike u sklopu projekta Židovski Osijek 27.08.2020.

U sklopu projekta Židovski Osijek, financiranog od Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, 25. i 26. kolovoza, održane su dvodnevne radionice i aktivnosti za nastavnike. Tako su prvi dan nastavnici sudjelovali na radionici „Pravednici među narodima“ koju je vodio profesor povijesti Tomislav Vuković, a zatim su se upoznali sa sadržajima iz socijalne psihologije na temu „Holokaust kroz prizmu psihologije“ čije je predavanje održala psihologinja Ana Boban Lipić. Nakon toga, nastavnici su imali prilike posjetiti bivšu donjogradsku sinagogu i Židovsko groblje u Osijeku te su nastavili studijsko putovanje u Đakovo gdje su upoznali važne lokalitete vezane uz židovsku povijest i stradanja, spomen obilježje bivšeg koncentracijskog logora, đakovačko Židovsko groblje i mjesto bivše sinagoge.

Idući dan, nakon okupljanja na Trgu slobode, nastavnici su obišli sva značajnija mjesta židovske arhitekture i djelovanja u sklopu edukacijske Spomen-rute Židovski Osijek, koju je osmislio i metodički prilagodio za podučavanje Tomislav Vuković, a koja obuhvaća posjetu 15 osječkih lokaliteta. Obilazak je završio posjetom Židovskoj općini u kojoj je njena članica Nives Beissmann održala radionicu za nastavnike iz židovske povijesti i kulture te predstavila rad Židovske općine.

Radionice i metodologije koje su nastavnici usvojili primijeniti će u svojim razredima za podučavanje učenika o holokaustu i sličnim teškim temama, koristeći lokalnu povijest kao važan izvor za podučavanje, razvijajući empatiju, toleranciju i odgovornost među učenicima protiv diskriminacije i predrasuda prema sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina i drugih ranjivih skupina.

ROZA za žene

Rodno uvjetovano nasilje/nasilje nad ženama društveni je problem kojem nažalost prečesto svjedočimo. Ono ne ostavlja posljedice samo na žene, nego utječe na obitelji, zajednicu i cjelokupno društvo,... 

Za bolje sutra

U srijedu 26.04.2017. održana je akcija „Za bolje sutra“ u sklopu projekta „Lokalne priče: put prema ljudskim pravima“ koju provode Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Nansen dijalog centrom,... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.