Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Vukovarska premijera filma „Oš’ me pozdravit u busu?“ 13.05.2014.

Vukovarska premijera filma „Oš’ me pozdravit u busu?“ održana je večeras u Vukovaru, a donosi priču o različitim nacionalnostima kako ju vide današnji srednjoškolci.

Priča je to koju donosi 13 srednjoškolaca iz Baranje i Vukovara, a predstavlja presjek povijesti njihovih obitelji i stanja u društvu koji su uvjetovali današnje stavove mladih o različitim nacionalnostima. Ponajprije je u filmu riječ o pripadnicima srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti, njihovim odnosima prije i poslije Domovinskog rata, a dokumentarni film donosi viđenje današnjih srednjoškolaca koji u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Film je nastao u sklopu projekta “Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ koji provodi Nansen dijalog centar Osijek u partnerstvu sa nezavisnom produkcijom Fade In iz Zagreba, a „cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti.“ – doznali smo od voditeljice projekta „Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti“ Željke Kovačević. Preko godinu dana (do sada već 16 mjeseci), koliko projekt traje, Željka živi u Osijeku kako bi bila što bliže mladima s kojima rade, a vrlo su česta druženja i izvan projekta.

Nakon projekcije u interaktivnom razgovoru s publikom o procesu snimanja i istraživanja govorili su sami sudionici radionica, redatelj Velimir Rodić i novinarka Željka Kovačević. Moglo se doznati i kako će kroz dva mjeseca film dobiti i titl na engleskome jeziku, a odgovor na pitanje što dalje Željka je rekla: „Za dva dana imamo treće dogovoreno prikazivanje (prvo je bilo u Zagrebu 26. travnja) u belom Manastiru, a zatim ne znamo. S obzirom na zanimanje za film vidjet ćemo hoće li ići u javnu distribuciju, no za to je potrebno odobrenje svih protagonista u filmu, a to nisu samo 13 srednjoškolaca koji su na njemu radili, već i njihova rodbina i mnogi drugi.“

Radionice, kroz koje je nastao film, vodio je redatelj Velimir Rodić, a kako je napomenuo,bile su osmišljene kao psihološko-pedagoške vježbe osvještavanja unutarnjih blokada i otpora kod mladih, a radilo se na uspostavljanju vlastitog stava bez utjecaja obiteljskog i nacionalnog nasljeđa.

Inače, projekt još uvijek traje i provodi se uz potporu Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Ureda za udruge vlade Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

IZVOR: http://radio.hrt.hr/radio-osijek

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.