Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

DANUrB+ partneri na studijskom putovanju Srbijom i Hrvatskom 22.11.2021.

Održan je još jedan DANUrB+ partnerski sastanak i studijsko putovanje u 2 susjedne zemlje – Srbiji i Hrvatskoj između 8. i 12. studenog 2021. Okupio je projektne partnere i dionike iz 6 zemalja – Mađarske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske i Slovačke.

Već prvog dana krenuo je kulturni program povezan sa obilaskom najveće općine u Srbiji i najvećeg dijela Novog Sada – Novog naselja. Novo naselje ima 40 000 stanovnika, nevjerojatnu urbanu strukturu s puno zelenih površina, te veliki potencijal za razvoj kulturnih događanja i aktivnosti. Sljedeća stanica bili su Sremski Karlovci, koji su poznati po duhovnosti i kulturi Srbije (sastajalište kulturnih elita, pjesnika i istaknutih ličnosti), kao i po vinogradima. Prva gimnazija osnovana u Srbiji nalazila se u centru grada.

Sljedeći dan partneri su imali nekoliko radionica u Novom Sadu, čiji je domaćin bila Kulturna stanica Egység. U fokusu su bili DANUrB platforma i njezin novi poboljšani dizajn, značajke i funkcionalnost, Pečat kvalitete i finaliziranje kriterija za odabir najboljih praksi za novu Međunarodnu organizaciju DANUrB (DIA), razvoj lokalnih akcijskih planova za učinkovitu valorizaciju baštine, kao i kao razmjenu inspirativnih priča za buduće dokumentarne filmove. Svi su partneri iskazali interes za nastavak zajedničkog rada na održivom razvoju turizma i baštine uz Dunav. Putovanje koje povezuje zajednice se nastavlja!

Studijsko putovanje se nastavilo treći dan, u Hrvatskoj. Posjećeno je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi o prapovijesti – Muzej Vučedolske kulture. Nakon toga vidjeli smo primjer dobre prakse, VukovART u gradu Vukovaru. Projekt doslovno transformira vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život kroz tzv. galeriju na otvorenom, pozicionirajući grad na karti svijeta suvremene umjetnosti.

Bata ville – Borovo Naselje najvrjedniji je primjer planskih naselja iz vremena rane secesije u srednjoj Europi. Godine 2011. proglašena je „Kulturno-povijesna cjelina Vile Bata“, pod zaštitom Ministarstva kulture. Putovanje se nastavilo do Erdutskog dvorca. Izgrađen je u 14. stoljeću kao ribarsko trgovačko mjesto. Mijenjajući vlasništvo tijekom godina, danas su ostali ostaci zidina i kule s prekrasnim vidikovcem iznad rijeke Dunav.

Nakon toga došlo je vrijeme za selo Dalj. Patrijaršijski park je spomenik parkovne kulture koji uključuje preko 20 vrsta drveća i grmlja. Muzej Milutina Milankovića rodno je mjesto poznatog astrofizičara, astronoma i geografa, poznatog po teoriji „Milankovićevih ciklusa“, koja objašnjava dugoročne klimatske promjene Zemlje o položaju planeta u odnosu na Sunce. Bogati program završio je obilaskom Osijeka, koji je najveći grad u istočnom dijelu Hrvatske. Grad je poznat po Europskoj aveniji sa nizom objekata projektiranih u secesijskom stilu (početak 20. stoljeća), Tvrđi s najuščuvanijim baroknim građevinama itd.

11. studenoga bilo je Martinje, poznato i kao blagdan Svetog Martina (dan kada mlado vino sazrijeva u vino za piće), i partneri su bili spremni istražiti vinske rute po Baranji. Park prirode Kopački rit bio je prva stanica, jer je jedinstvena močvara te najveća i najbolje očuvana poplavna šuma u Europi, u kojoj živi 300 različitih vrsta ptica, a čini jezgro budućeg UNESCO-ovog prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav” (tzv. “Amazon Europe”). Mirkovci su urbano plansko naselje, izvrstan primjer industrijske arhitekture. Namijenjeni su bili zaposlenicima, obrtnicima i radnicima, koji su bili naseljeni na poljoprivrednim površinama oko mjesta. Danas je revitalizirano kao turističko odredište.

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru čuva izloške multikulturalne baštine Baranje. Stari podrum Belje ukopan je u brdu i najveći je i najimpresivniji u okolici. Skriva tri razine dugih dvorana, ispunjenih bačvama od najfinijeg slavonskog hrasta.

Spomenik Batinskoj bici podignut je u znak sjećanja na bitku združenih snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije protiv jedinica Wehrmachta i njegovih saveznika. S druge strane Dunava nalazi se muzej posvećen povijesnom događaju koji su sudionici posjetili u lipnju 2021.

Degustacija vina Svetog Martina nastavljena je u naselju Zmajevec, u Vinariji Gerstmajer, gdje se nalazi Surduk (vinske ulice) jedno od najautentičnijih kulturno-povijesnih blaga Baranje. Tu su vinski podrumi ukopani u tlo koje uvijek pruža idealnu temperaturu za čuvanje vina. U Kneževim Vinogradima radionica za izradu tradicionalnih starih zanata Asztalos Keramika upotpunila je iskustvo grupe i upoznala ih s izradom predmeta od keramike s naglaskom na tradicionalno baranjsko lončarstvo.

Putovanje se bližilo kraju. Posljednjeg dana održano je nekoliko inspirativnih studentskih prezentacija o rezultatima Erasmus+. DANUrB+ partneri mogli su razmijeniti informacije i ocijeniti predstavljene urbanističke planove, a svi su se fokusirali na uključivanje lokalnih zajednica, demonstrirajući vrijednu suradnju između dva projekta.

Sjajna iskustva uz Dunav ne bi se ostvarila bez angažmana domaćih domaćina i dionika te organizatora cijelog događaja – Novog kulturnog susjedstva (Srbija) i Nansen dijalog centra Osijek (Hrvatska).

Izvor fotografija: interreg-danube.eu

Osijek grad susreta kultura

Grad Osijek oduvijek je izrazito multikulturna sredina. Danas u Osijeku, uz pripadnike hrvatskog većinskog naroda, žive pripadnice i pripadnici čak 22 nacionalne manjine, od kojih je, prema posljednjem... 

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.