Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Nansenova putovnica

Nansenova putovnica prvi je korak u tretiranju pojedinca (izbjeglica)
kao subjekta međunarodnog prava.
Izvor fotografije: League of Nations Archives, Office of the United Nations, Geneva

Nansenova putovnica, putovnica za izbjeglice, koja se, na temelju međunarodnog sporazuma zaključenog (5.7.1922.) na poticaj F. Nansena, visokoga povjerenika Lige naroda, izdavala određenim kategorijama izbjeglica kao dokument koji je trebao posvjedočiti identitet osobe i time potvrditi njezin izbjeglički status. Time ih je Nansenova putovnica štitila od samovoljnih postupaka vlasti zemlje u kojoj su boravili. Na osnovi Nansenove putovnice druge su države, po svojoj odluci, davale ulazne i tranzitne vize, pa su osobe koje su ju posjedovale imale slobodu kretanja i mogućnost povratka u zemlju koja je izdala putovnicu. Nansenova putovnica nije bila međunarodna isprava, nego nacionalna isprava koju su na temelju međunarodnog sporazuma izdavale vlasti države na čijem su se području izbjeglice nalazili. Najprije se izdavala izbjeglicama iz Rusije (nakon Listopadske revolucije 1917.), a postupno se krug osoba kojima se mogla izdati proširio na Armence, Asirce, Turke, izbjeglice iz Saarskoga područja te iz nacističke Njemačke.

Do 1942. godine približno je 450.000 izbjeglica koristilo Nansenovu putovnicu, a priznavalo ju je 52 zemlje. Poznati nositelji putovnice bili su: književnik Vladimir Nabokov, umjetnik Mark Chagall, magnat Aristotel Onassis te kompozitori Sergej Rahmanjinov i Igor Stravinski.

Koncept da izbjeglice trebaju imati pravo na putnu ispravu, koju izdaje država azila, uključen je u Konvenciju o izbjeglicama iz 1951., dajući nositelju isprave pravo ulaska u bilo koju zemlju koja prihvaća ovaj dokument. Drugim riječima, glavne značajke Nansenove putovnice ugrađene su u međunarodno izbjegličko pravo.

Kao priznanje za svoj rad s izbjeglicama i ljudima pogođenim glađu, Nobelovo povjerenstvo u Oslu dodijelilo je Fritdjofu Nansenu Nobelovu nagradu za mir 1922. godine.

Izvori: Nansenova putovnica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 7. 2021. The Conversation. Pristupljeno 4. 7. 2021.M. Mesić, Izbjeglice i izbjegličke studije (Uvod u problematiku), 1993.

Projekti i aktivnosti

Rad udruge i/ili provedbu projekata financijski su podržali

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.