NDC Osijek » Projekti » Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice – postupno jačanje kapaciteta OCD-a i javnih ustanova u pristupu ljudskim pravima

Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice – postupno jačanje kapaciteta OCD-a i javnih ustanova u pristupu ljudskim pravima

Nansen dijalog centar u partnerstvu s udrugom Romski nacionalni forum od studenog 2016. godine provodi projekt pod nazivom “Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice – postupno jačanje kapaciteta OCD-a i javnih ustanova u pristupu ljudskim pravima”.

Opći cilj projekta je unaprijediti i osigurati pristup ljudskim pravima za pripadnike romske nacionalne manjine. Specifični ciljevi projekta su jačanje udruge Romski nacionalni forum kao mreže 32 romske organizacije civilnog društva i romskih nacionalnih vijeća za zaštitu ljudskih prava na lokalnoj i nacionalnoj razini, poticanje međusektorskih partnerstava između romskih organizacija i javnih institucija s naglaskom na provedbu strategija i akcijskih planova za romsku zajednicu, podizanje svijesti i pružanje izravne pomoći pripadnicima romske zajednice u kršenjima ljudskih prava te omogućavanje razmjene dobre prakse i znanja između romskih organizacija i javnih institucija u Hrvatskoj i Europi.

Projekt se provodi na području šest županija: Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji u razdoblju od 20 mjeseci.

U sklopu projekta će se održati sljedeće aktivnosti:

   1. sastanci s predstavnicima Romskog nacionalnog foruma,
   2. trening seminari,
   3. supervizijska i mentorska podrška Romskom nacionalnom forumu i romskim organizacijama,
   4. sastanci s predstavnicima lokalne uprave i samouprave,
   5. javna kampanja i
   6. studijsko putovanje u Brisel.

Projekt_Lokalne_price_put_prema_ljudskim_pravima_donatori

Ukupna vrijednost projekta je 146.434,85 eura.
Projekt je financiran sredstvima programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanja djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ s iznosom od 138.468,79 eura te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 5.576,24 eura. Oslala sredstva osigurana su iz vlastitih izvora.

Ovdje izražena stajališta isključiva su odgovornost nositelja projekta i partnerske organizacije.

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne
podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Copyright © 2018 Nansen dijalog centar Osijek, All rights reserved.