Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Mladi i suočavanje s prošlošću

Projekt “ Suočavanje mladih s prošlošću je suočavanje mladih s budućnošću” se implementira od početka 2010. u partnerstvu s Nansen dijalog centrom u Sarajevu, BiH. U projektnu implementaciju uključeno je 20 srednjoškolaca iz Srebrenice, BiH I Vukovara, Hrvatska.

Ciljevi ovog projekta su:

povećati nivo interkulturalnih kompetencija I prepoznavanja zajedničkih vrijednosti među mladima
iznaći alternativni pristup učenju kulturnog identiteta I naslijeđa zajedničke prošlosti kroz rad na pozitivnim primjerima (primjerima građanske hrabrosti) kao mogućeg modela u radu s mladima iz ratom uništenih multietničkih zajednica

Realizirane aktivnosti u sklopu projekta su:

Ljetna škola građanske hrabrosti i otpora zlu

U okviru projekta “Suočavanje mladih sa prošlošću je suočavanje mladih sa budućnošću” Nansen dijalog centra Osijek i Nansen dijalog centra Sarajevo u Fužinama je od 24.08. do 29.08. 2010. održana “Ljetna škola građanske hrabrosti i otpora zlu”.

Cilj “Ljetne škole građanske hrabrosti i otpora zlu” je bio osnažiti 20 mladih ljudi iz Vukovara i Srebrenice da prepoznaju i suoče se s problemima svoje generacije i svoje zajednice, te aktivno doprinesu rješavanju tih problema. Tijekom četiri radna dana sudionici su imali priliku razmijeniti iskustava sa svojim vršnjacima i predavačima, upoznati se sa mogućnostima za aktivno sudjelovanje u svojim zajednicama i dogovoriti načine svoje buduće prekogranične suradnje.

Mladi iz Srebrenice i Vukovara su kroz predavanja, radionice i druženje sa Dragom Pilselom – nezavisnim novinarom, Mariom Mažićem- Inicijativa mladih za ljudska prava, te Draženom Glavašem – komunikolog -Veleučilište VERN razgovarali o svom identitetu, aktivizmu mladih, budućnosti koja ih očekuje, problemima koji postoje u njihovim zajednicama koje su teško opterećenima ratnim naslijeđem i zločinima.

S obzirom na najzanimljivije teme razgovora i razmjenu iskustava dogovoreni su i programi posjete Srebrenici i Vukovaru koji su sljedeći koraci u realizaciji projekta “Suočavanje mladih sa prošlošću je suočavanje mladih sa budućnošću”

Projekt je financiran od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i Balkan Trust for Democracy

Projekti i aktivnosti

Rad udruge i/ili provedbu projekata financijski su podržali

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.