Nansen dijalog centar u Osijeku je lokalna nevladina organizacija osnovana u travnju 2001.

Vizija Nansen dijalog centra je inkluzivna i pravedna interkulturalna zajednica, dok nam je misija socijalni oporavak i razvoj multietničkih zajednica.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Neispričane priče

Dokumentarni film Neispričane priče govori o ljudima koji su riskirali živote pomažući svojim sugrađanima drugih etničkih pripadnosti tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

Cilj ovog dokumentarnog filma jest pokazati da su, unatoč ratnim strahotama i nasilju koje se događalo, postojali i ljudi koji su imali hrabrosti ugroziti svoje živote kako bi pomogli pripadnicima drugih etničkih skupina, odnosno onima koje su mnogi doživljavali kao “neprijateljsku stranu”.

Ideja za film rodila se još 2004. godine, kad smo i zabilježili tri priče, dvije s Kosova i jednu iz Mostara. Na žalost, financije nam nisu dopuštale da u tom trenutku film i realiziramo, već smo s tom idejom morali pričekati neko vrijeme, ali smo i dalje aktivno istraživali i dokumentirali priče s cijelog područja bivše Jugoslavije.

Krajem 2007. stupamo u kontakt s Brankicom Drašković, dugogodišnjom suradnicom našeg centra, kojoj se ideja filma Neispričane priče svidjela i koja oko sebe okuplja tim, te započinje sa snimanjem početkom 2008. Uz priču iz Mostara koja je već bila zabilježena 2004., novi tim snima priče iz Sarajeva, Livna, Mrkoplja/Drežnice i Knina.

Film je rađen u produkcijskoj kući Arbos iz Novog Sada, a završen je početkom 2009. Trajanje filma je 52 minute.~ E K I P A ~

Režija i scenarij: Brankica Drašković

Biografija autora: Brankica Drašković diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Kao dugogodišnji novinar, između ostalog, sudjelovala je u realizaciji mnogobrojnih televizijskih emisija i projekata TV produkcije urbaNS i TVB92. Bila je autor dokumentarnih reportaža, koscenarist i voditelj međuregionalnog dokumentarnog televizijskog serijala “RESTART”, u izvršnoj produkciji urbaNS-a i britanske produkcije “Smith & Watson” iz Londona. Autor je osam dokumentarnih filmova.Trenutno radi kao asistent na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na predmetima Istraživačko i TV novinarstvo.

Producenti: Suzana Agotić, Srđan Antić

Snimatelji: Jovan Milinov, Vjeran Hrpka (priča iz Mostara)

Dizajn zvuka: Aleksandar Stojšin, Goran Markovanović (priča iz Mostara)

Montaža: Čaba Polgar, Siniša Bokan

Glazba: Jovan Obradović-Shpira

Grafika: Živa Stanojević

Priče istražili: Nansen Dijalog Centar, Osijek

Produkcija: Nansen Dijalog Centar, Osijek


Film je u periodu 2009./2010. bio prikazan na sljedećim televizijama : HTV, Hrvatska; B92, Srbija; Radio televizija Federacije Bosne I Hercegovine, BiH; Hayat televizija, BiH, Osječka televizija, Hrvatska.

Isto tako održali smo I promocije filma u: Mostaru, Sarajevu, Brčkom I Derventi, Bosna I Hercegovina; Vukovaru, Mrkoplju, Kninu, Pazinu I Opatiji, Hrvatska; Beogradu I Novom Sadu, Srbija.

Film koriste mnoge Hrvatske I međunarodne civilne organizacije I obrazovne institucije.

Ukoliko ste zainteresirani za prikazivanje filma u svome gradu, slobodno nas kontaktirajte.

Projekti i aktivnosti

Rad udruge i/ili provedbu projekata financijski su podržali

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Nansen dijalog centar

Cvjetkova 32, 31000 Osijek - RH

+385 31 494 257

Copyright © 2024 Nansen dijalog centar Osijek, sva prava pridržana.