NDC Osijek » Projekti » Mali zajedno

Mali zajedno

Višegodišnjim aktivnostima te radom, suradnjom i susretima s žiteljima Vukovara i okolnih mjesta uvidjeli smo koliko su ratna razaranja teško narušila međuetničke odnose naroda (što su potvrdila i razna istraživanja ) koji su ovdje oduvijek živjeli – ne samo jedni pored drugih već jedni s drugima.

Posebice je bilo teško slušati roditelje koji su muku mučili s osobnim dvojbama pri donošenju odluke o upisu djece u obrazovne institucije (vrtiće, osnovne i srednje škole). Naime, na prostoru Vukovara već od vrtića funkcionira segregirani sustav obrazovanja koji roditeljima ne nudi alternativu nego ih usmjerava da se/svoje dijete/ svrstaju u većinsku hrvatsku ili manjinsku srpskuetničku skupinu, pritom potpuno negirajući činjenicu da je ovdje do Domovinskog rata živjelo 27 različitih nacionalnosti.

Naš centar od 2003. godine, u suradnji s roditeljima, stručnjacima i nadležnim institucijama razvija projekte i aktivnosti(Nova škola, KDBZ, Za budućnost Vukovara) usmjerene ka iznalaženju alternative postojećim obrazovnim modelima. Projekt Mali zajedno razvio se kao slijed našeg nastojanja da u ovom procesu objedinimo sve obrazovne razine – od vrtića do srednje škole.

Projekt je osmišljen na način da djeci različitih nacionalnosti predškolskog uzrasta kroz neformalnu edukaciju omogućiti zajedničke susrete, rad i druženje s ciljem usvajanja novih znanja, razvijanje i poticanje osobnih vještina te stjecanje interkulturalnih kompetencija.

Projekt se u suradnji s vukovarskim vrtićima Vukovar I i Vukovar II provodi od 2008. godine.

Do sada su provedena dva ciklusa interaktivnih radionica sa sadržajima koji su uključivali igru, učenje (engleski jezik, informatika, kreativne radionice…) i zabavu, a kroz njih je prošlo oko 80-tak djece.

Projekt je financiran od strane Erste Fondacije, Austrija

Nansen dijalog centar Osijek je korisnik institucionalne
podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Copyright © 2018 Nansen dijalog centar Osijek, All rights reserved.